Rabu, 8 Mei 2013

IKAN PEKASAM


Bahan-bahan ( 5-6 ikan )

  • 6 ekor ikan puyu (ikan sepat, ikan talapia pun boleh digunakan)
  • 1 cawan garam kasar (halus pun boleh digunakan)
  • 1 cawan beras yang telah digoreng tanpa minyak
  • Sedikit gula

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan-ikan puyu, kemudian lumurkan seluruh ikan itu dengan garam ,masukan ikan tersebut di dalam bekas yang boleh ditutup.Biarkan sampai esok.
  2. Blend beras yang digoreng sehingga halus. Keluarkan ikan dari bekas, selepas tu basuh ikan dan sejat. Taburkan sedikit gula dan lumurkan beras pada ikan tersebut. Biarkan semalaman didalam bekas tertutup.
  3. Setelah itu masukan dalam peti ais untuk tahan lebih lama(jgn simpan di tempat yg beku simpan di bahagian bawah tempat isi sayuran/buahan)
  4. Kemudian bolehlah di goreng ikan tersebut sehingga garing. Gorengkan sedikit cili kering dan bawang merah dan taburkan diatasnya. Siap utk disantap bersama.

p/s: sesetengah pembuatan pekasam menggunakan air nasi yg didihkan( dibiarkan sejuk), diperap selepas memerap ikan pekasam dgn garam diikuti dengan perapan beras goreng yg ditumbuk halus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...