BHN A<PULUT>
- 1 kg beras pulut - cuci/rendam
 - ~kalu guna beras pulut biasa - rendam 7-8 jam~
 - ~kalu guna beras pulut susu (Thai) - rendam 3-4 jam aja~
 - daun pandan - carik2 @ gunting pendek2
 
BHN B<AYAM>
- 1 ekor ayam(L) - potong/cuci/tos
 - *garam +serbuk kunyit
 - *4 sudu besar rempah kari daging
 - *6 batang serai - d hiris nipis@halus/tumbuk pun boleh
 - 6 sudu besar tepung jagung
 - 1/2 cawan bijan
 - bawang merah - hiris nipis/goreng cam biasa
 - sos cili thai maggi/mae pranom thai
 - bhn* d perap brsama ayam 30 minit
 - ~kalo suka bleh letak maggi ckup rasa brsama bhn perap~
 
Cara-cara
- 
 Kukus pulut brsama daun pandan, cam biasa(bleh letak gak daun pandan dlm air kukusan) - kukus 30 minit @ hingga masak.. 15 minit prtama buka periuk kukus & renjis2 dgn air masak pd prmukaan pulut, tutup smula periuk & kukus smula hingga masak
 - 
 Ayam d perap brsama bhn* 30 minit, kmudian masukkn tepung jagung - gaul mesra d ikuti bijan, gaul lgi
 - Panaskn minyak + minyak goreng bwg tadi, goreng ayam cam biasa
 - 
 Apabila semua dah ok, bleh lah menikmati pulut kukus brsama ayam goreng, bwg goreng & x lupa sos cili thai @ mae pranom thai
 - 
 Biarkn lebihan/baki pulut dlm periuk kukus - sntiasa panas apabila perlu, apabila kerap d panaskn pulut semakin lmbut
 - Selamat mncuba & menikmati hasil nya :)..
 




Tiada ulasan:
Catat Ulasan