Tuhau merupakan makanan tradisi suku kaum Dusun/kadazan disabah..mudah di perolehi di hutan-hutan sabah.Pokok tuhau mempunyai daun yang berwarna hijau dan sederhana lebar. Cara-cara untuk membuat jeruk Tuhau adalah:
BAHAN-BAHAN:
- udang kering(satu bungkus yg harga rm1)- actualy optional, kalau tidak ada udang kering pun boleh
 - limau kapas secukupnya (limau nipis)
 - garam dan ajino moto secukup rasa
 - cili api (mengikut selera anda, jika suka pedas, banyakkan cili padi)
 - bunga kantan yang segar (sebagai hiasan)- Optional..kalau tidak ada pun tidak apa
 
Caranya:
- Tuhau di hiris halus atau ditumbuk (boleh blender)
 - Udang kering d tumbuk bersama dgn tuhau
 - masukkan garam, aji no moto(MSG) dan cili api.
 - Gaul sebati, letak dalam mangkuk besar
 - perahkan air limau (boleh juga diganti dengan cuka makan)
 - hirislah bunga kantan halus2 dan gaulkan sekali dlm mangkuk tu.
 - Peramkan sampai 20 minit sebelum d hidangkan.
 
P/s: Hidang bersama ikan bakar/ikan masin/ikan goreng.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan