Sabtu, 11 Mei 2013

KEREPEK DAUN BAYAM


Bahan-bahan:

  • 1 ikat daun bayam hijau yang segar dan besar - basuh dan toskan.
  • 150gram Tepung beras
  • 150gram Tepung jagung
  • 1 sudu besar jintan manis - Dikisar halus
  • 1 sudu besar jintan putih - Dikisar halus
  • 1 sudu besar ketumbar - Dikisar halus
  • 4 ulas bawang putih- dikisar
  • Segenggam udang kering (optional)- dikisar
  • 1 biji telor
  • 1 sudu besar air kapur
  • 1 kotak kecil santan segera
  • Air untuk bancuhan adunan
  • Garam dan minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
  • Campur semua bahan (kecuali daun bayam) , campur air dan kacau sehingga sebati
  • Jika adunan terlalu pekat tambah air begitu sebaliknya jika cair tambah sikit tepung.
  • Celup daun bayam kedalam adunan dan goreng dgn api yg perlahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...