Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam -dipotong-potong
- 2 btg serai - dihiris
- *6 ulas bwg putih
- *4 ulas bwg merah
- *3 buku halia saiz besar
- 1 kuntum bunga kantan -dihiris
- 1 ikat daun ubi - digosok2 sekejap dgn tapak tangan
- garam dan ajinomoti secukup rasa
Cara-cara:
- Tuskan ayam yang telah dipotong tadi.
- Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *
- Gaulkan bahan2 yg ditumbuk tadi ke dalam ayam.
- Masukkkan serai, bunga kantan, garam dan ajinomoto.Gaulkan rata.
- Biarkan sekejap.(20 mnt)
- Masukkan ayam ke dalam buluh. Selang-selikan dgn daun ubi yang telah digosok-gosok/ramas tadi. Semasa mengisi ayam tadi, hentakkan buluh tu sikit2 supaya ketulan ayam turun ke bwh.Jangan isi penuh sangat.
- Tuangkan sedikit air ke dlm buluh tadi dan tutuplah mulut buluh tu dgn daun ubi atau daup pisang yang telah disimpul.
- Bakarlah selama lebih kurang satu jam.Guna kayu api atau arang paling best.Tapi boleh juga guna dapur gas , cuma kena hati-hati dan sandarkan betul-betul pd dinding.Takut jatuh
P/s: jika suka pedas, boleh tambahkan cili ke dalam ayam pansoh
Tiada ulasan:
Catat Ulasan