Sabtu, 18 Mei 2013

AYAM/MANUK PANSOH(SARAWAK)

ni.. makanan tradisional orang sarawak... manuk pansoh
Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam -dipotong-potong
  • 2 btg serai - dihiris
  • *6 ulas bwg putih
  • *4 ulas bwg merah
  • *3 buku halia saiz besar
  • 1 kuntum bunga kantan -dihiris
  • 1 ikat daun ubi - digosok2 sekejap dgn tapak tangan
  • garam dan ajinomoti secukup rasa


Cara-cara:
  • Tuskan ayam yang telah dipotong tadi.
  • Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *
  • Gaulkan bahan2 yg ditumbuk tadi ke dalam ayam.
  • Masukkkan serai, bunga kantan, garam dan ajinomoto.Gaulkan rata.
  • Biarkan sekejap.(20 mnt)
  • Masukkan ayam ke dalam buluh. Selang-selikan dgn daun ubi yang telah digosok-gosok/ramas tadi. Semasa mengisi ayam tadi, hentakkan buluh tu sikit2 supaya ketulan ayam turun ke bwh.Jangan isi penuh sangat.

  • Tuangkan sedikit air ke dlm buluh tadi dan tutuplah mulut buluh tu dgn daun ubi atau daup pisang yang telah disimpul.

  • Bakarlah selama lebih kurang satu jam.Guna kayu api atau arang paling best.Tapi boleh juga guna dapur gas , cuma kena hati-hati dan sandarkan betul-betul pd dinding.Takut jatuh

P/s: jika suka pedas, boleh tambahkan cili ke dalam ayam pansoh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...