Sabtu, 11 Mei 2013
TUMIS JANTUNG PISANG
bhn:
1 biji jantung pisang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 genggam cili api
1/2 genggam ikan bilis
3 biji tomato di potong dadu
daun ketumbar~~ jika suka..
garam
Cara memasaknya:
1) Jantung pisang dibuang kulit kerasnya, dipotong dua kemudian dicelur...nak sedap lagi simpan dalam fridge semalaman, besoknya kita tumis...tujuannya bila goreng, air jantung pisang tak keluar banyak...
2) Bawang besar, bawang putih, cili api dan ikan bilis dicuci bersih kemudian ditumbuk agak lumat, tomato di potong dadu, begitu juga jantung pisang di potong dadu
3) Panaskan kuali...bubuh sedikit minyak..tumiskan bahan yang ditumbuk tadi hingga pecah minyak, kemudian masukkan tomato, kacau hingga naik bau kemudian masukkan jantung pisang ...
4) Rasakan masinnya...agak-agak kering masukkan daun ketumbar, kacau dan angkat ...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan