Bahan-bahan ( 5-6 ikan )
Cara-cara
- Bersihkan ikan-ikan puyu, kemudian lumurkan seluruh ikan itu dengan garam ,masukan ikan tersebut di dalam bekas yang boleh ditutup.Biarkan sampai esok.
- Blend beras yang digoreng sehingga halus. Keluarkan ikan dari bekas, selepas tu basuh ikan dan sejat. Taburkan sedikit gula dan lumurkan beras pada ikan tersebut. Biarkan semalaman didalam bekas tertutup.
- Setelah itu masukan dalam peti ais untuk tahan lebih lama(jgn simpan di tempat yg beku simpan di bahagian bawah tempat isi sayuran/buahan)
- Kemudian bolehlah di goreng ikan tersebut sehingga garing. Gorengkan sedikit cili kering dan bawang merah dan taburkan diatasnya. Siap utk disantap bersama.
p/s: sesetengah pembuatan pekasam menggunakan air nasi yg didihkan( dibiarkan sejuk), diperap selepas memerap ikan pekasam dgn garam diikuti dengan perapan beras goreng yg ditumbuk halus.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan