Bahan-bahan:
- 1 ikat daun bayam hijau yang segar dan besar - basuh dan toskan.
- 150gram Tepung beras
- 150gram Tepung jagung
- 1 sudu besar jintan manis - Dikisar halus
- 1 sudu besar jintan putih - Dikisar halus
- 1 sudu besar ketumbar - Dikisar halus
- 4 ulas bawang putih- dikisar
- Segenggam udang kering (optional)- dikisar
- 1 biji telor
- 1 sudu besar air kapur
- 1 kotak kecil santan segera
- Air untuk bancuhan adunan
- Garam dan minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Campur semua bahan (kecuali daun bayam) , campur air dan kacau sehingga sebati
- Jika adunan terlalu pekat tambah air begitu sebaliknya jika cair tambah sikit tepung.
- Celup daun bayam kedalam adunan dan goreng dgn api yg perlahan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan