Sabtu, 11 Mei 2013

SAMBAL TUMIS BILIS TERUNG PIPIT











Bahan-bahan 
~ terung pipit dalam dua genggam - pecah-pecahkan sikit dengan lesung batu 
~ ikan bilis segenggam 
~ bawang besar dua biji - blend 

~ bawang besar satu - di hiris 
~ bawang putih 5 ulas - blend 
~ halia dalam sebesar ibu jari - blend 


~ sedikit ikan bilis tuk perasa - blend 
~ sedikit air asam jawa 
~ sesenduk cili kering - rebus dulu baru blend 
~ garam gula 

Cara memasaknya... 

1. Panaskan kuali, masukkan minyak...goreng bawang merah yg dah dihiris tadi...jangan lama 
sekejap saja..kemudian angkat, kemudian goreng ikan bilis segenggam ...pun sekajap jugak... 
kemudian ketepikan... 

2. Dengan minyak yang sama tumis dulu bahan yg diblend...bawang putih, bawang merah 
dan halia...dah naik bau baru masukkan cili kering yg dah diblend tadi...kacau hingga pecah 
minyak...masukkan garam gula..kacau lagi ...masukkan air asam jawa, bawang merah hiris dan 
ikan bilis yang dah di goreng sekejap bersama...kemudian terung pipit, kacau kalau rasa keras 
terung pipit tu bolehla masukkan sedikit air...kacau sampai betul-betul masak angkat.. 

P/S :  dihidang dgn nasi panas bersama kicap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...