Selasa, 7 Mei 2013

KUEWTEAW SUP THAI





BHN A<SUP AYAM>

1/2 ekor ayam (dipotong kecil2)
2 biji bawang besar( dibelah 6)
1 sudu besar serbuk lada sulah
Garam
 2  ketul kiub ayam
Air

Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk.
Masakkan sehingga mendidih dan ayam empuk.
Angkat Ketepikan.

BHN B<ISINYA>

1 bungkus kuey teow


1 ikat kangkung

1/2 kg taugeh



Semuanya di celur setiap 1 jenis. Angkat letakan 
dalam bekas yang berasingan.

BHN C<BHN CAMPURAN>

20 biji cili kecil (diblander dgn cuka makan)
1/2 cwn cuka makan
Serbuk paprika @ serbuk cili
Lobak masin hancur
Kacang tanah
Bawang putih
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam

Bawang putih di potong halus dan digoreng.Ambil minyak bersama 
bawang putihnya sekali.
Kacang tanah di goreng tanpa minyak dan di blander hancur.
Semua bahan di atas di letak dalam bekas berasingan.

CARA PENYEDIAAN:

Ambil mangkuk,masukkan semua serba sedikit bahan-bahan di atas
 bersama sup ayam tadi yang masih panas. Boleh la di makan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...